Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí hlídat každý strávník sám. Změna alergenů vyhrazena. Možné stopové množství alergenů není v jídelním lístku uváděno.
- EU – Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.
- ČR – vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků
Hotová jídla budou označována číslem dle přiložené tabulky. Evropským parlamentem a Radou EU byly stanoveny alergeny v tomto pořadí:
- Obiloviny obsahující lepek – pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich.
- 01a – Lepek pšenice
- 01b – Lepek žito
- 01c – Lepek ječmen
- 01d – Lepek oves
- Korýši a výrobky z nich
- Vejce a výrobky z nich
- Ryby a výrobky z nich
- Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
- Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
- Skořápkové plody – mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
- 08a – Mandle
- 08b – Lískové ořechy
- 08c – Vlašské ořechy
- 08d – Kešu ořechy
- 08e – Pekanové ořechy
- Celer a výrobky z něj
- Hořčice a výrobky z ní
- Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, vyjádřeno v SO2
- Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
- Měkkýši a výrobky z nich